Sushi en licht blond bier

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Niet iedereen eet graag rauwe vis maar als liefhebber van sushi wil ik dit toch ook even op het menu plaatsen. Het woord “sushi” is afkomstig van de woorden “su” en “shi” wat azijn en rijst betekenen. In de praktijk leggen we een stukje vis op een bedje van rijst om over sushi te spreken

Bier en foodpairing: In Japan is het een traditie om groene thee te drinken en een licht sprankelend helder blond bier heeft dezelfde rol als groene thee. Het reinigen van de mond dankzij het koolzuur en de bitters van het bier. Voor de durvers zou ik aanraden om op zoek te gaan naar een bier met thee in verwerkt. Zeker het proberen waard.

Aantal personen:
4

Klaar in:
45-60 min

Kcal:
+/- 55 kcal per stuk

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gr sushi rijst
  • 8 eetlepels sushi azijn

Visselectie:

  • tarbot
  • zeewolf
  • zeebrasem
  • inktvis
  • garnalen
  • zalm

TIP: Je kan ook zelf een sushi azijnmengsel maken door het combineren van 5 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels suiker en een snuifje zout en eventueel wat merin (=Japanse zoete rijstwijn)

Instructies stap voor stap

Stap 1

Neem de rijst en spoel die goed met water. Het water moet quasi helder zijn na meerdere keren de rijst te spoelen en laat de rijst dan even uitlekken.


Stap 2

Neem een kookpot en voeg 600 ml water toe samen met de rijst en breng dit aan de kook tot al het vocht is opgenomen door de rijst.

Verwarm de sushi azijn of je eigen gemaakt mengsel op een laag vuurtje zonder dit te laten koken.


Stap 3

Als de rijst klaar is giet je de rijst in een grote ovenschaal en giet er de sushi azijn over en meng voorzichtig en koel de rijst af tot kamertemperatuur. Maak gebruik van een waaier of zelfs een ventilator om de rijst sneller te koelen. Mocht de rijst beginnen plakken dan heb je te veel geroerd in de rijst.


Stap 4

Leg éénmaal de rijst op kamertemperatuur is een vochtige doek boven de kom tot je de rijst verwerkt.

Snij de verse rauwe vis in plakjes, neem wat rijst uit de kom en maak de vorm van een duim met de rijst en leg een plakje vis erop en zo voor iedere soort vis dat je hebt uitgekozen en leg op een mooi schaaltje en combineer dit dan met een blond biertje of zelfs eentje met thee in verwerkt.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap