Steak en bier

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Kerst is een moment om samen te zijn en dus niet 1 iemand in de keuken en de rest aan het genieten rond de kerstboom met een heerlijk bieraperitief. Daarom stellen we een simpel gerecht voor in de kleuren van kerstmis met groene asperges, rode in de oven verwarmde tomaatjes en een heerlijk malse steak.

Bier en foodpairing: 

Voor een stevige steak passen de gebrande smaken van het vlees zeer goed met de gebrande mouten in een donker bier.

Meer specifiek kan je kiezen voor een Indian Pale Ale met ribeye steak en waarom zou je dan niet eens proberen om de ribeye steak te marineren. IPA bieren hebben een fruitige ondertoon dat een tegengewicht geeft aan hun bitterheid en de mouten bieden een tegengewicht tegen de vettigheid van een ribeye.

 Als je kiest voor een filet mignon met zijn meer subtiele smaken kan je best keizen voor een blond biertje met een niet al te hoog alcoholgehalte om de delicate smaak van de steak niet te maskeren.

Aantal personen:
4

Klaar in:
30 min

Kcal:
Het zijn feestdagen

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 steaks
  • 28 groene asperges 
  • 4 tomaten
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 koffielepel italiaanse kruiden
  • olijfolie

Instructies stap voor stap

Stap 1

Pers het knoflookteentje en meng dit samen met de italiaanse kruiden door wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

Snij de tomaten horizontaal doormidden en strooi er wat geraspte kaas over en beprenkel met de kruidenolie en vervolgens schuif je de tomaten in de oven onder een voorverwarmde grill voor ongeveer 10 minuten.


Stap 2

Snij een 2 à 3 cm van de onderkant van de groene asperges af en leg ze dan in een stoompan en laat de asperges 4 à 5 minuten stomen tot ze beergaar zijn en serveer ze gelijktijdig met de steak.


Stap 3

Pak een pan met een dikke bodem en zorg dat je steaks al een beetje opgewarmd zijn en dep ze goed droog en kruid met peper en zout. Smelt je boter in de pan en laat de steaks een 2-tal minuten bakken aan elke kant voor een saignant steak. Na het bakken kan je de pan blussen met wat bier en een heerlijke saus maken.


Stap 4

Mits een goede timing breng je dan alles te samen op het bord en smullen maar. Combineer met een Belgisch frietje en een donker bier voor bij een stevige steak.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap