Steak

met diverse bieropties qua stijl

Aantal personen

4

Klaar in:

30 min

kcal:

het zijn feestdagen

Goed voor:

Hoofdgerecht

Introductie

Achtergrond bij het gerecht

 Door: Peter Vandecaveye, biersommelier

Kerst is een moment om samen te zijn en dus niet 1 iemand in de keuken en de rest aan het genieten rond de kerstboom met een heerlijk bieraperitief. Daarom stellen we een simpel gerecht voor in de kleuren van kerstmis met groene asperges, rode in de oven verwarmde tomaatjes en een heerlijk malse steak.

Beerpairing: Voor een stevige steak passen de gebrande smaken van het vlees zeer goed met de gebrande mouten in een donker bier.

Meer specifiek kan je kiezen voor een Indian Pale Ale met ribeye steak en waarom zou je dan niet eens proberen om de ribeye steak te marineren. IPA bieren hebben een fruitige ondertoon dat een tegengewicht geeft aan hun bitterheid en de mouten bieden een tegengewicht tegen de vettigheid van een ribeye.

 Als je kiest voor een filet mignon met zijn meer subtiele smaken kan je best keizen voor een blond biertje met een niet al te hoog alcoholgehalte om de delicate smaak van de steak niet te maskeren.

Ingrediënten

  • 4 steaks
  • 28 groene asperges 
  • 4 tomaten
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 koffielepel italiaanse kruiden
  • olijfolie

.

Instructies stap voor stap

Stap 1

Pers het knoflookteentje en meng dit samen met de italiaanse kruiden door wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

Snij de tomaten horizontaal doormidden en strooi er wat geraspte kaas over en beprenkel met de kruidenolie en vervolgens schuif je de tomaten in de oven onder een voorverwarmde grill voor ongeveer 10 minuten.

Stap 2

Snij een 2 à 3 cm van de onderkant van de groene asperges af en leg ze dan in een stoompan en laat de asperges 4 à 5 minuten stomen tot ze beergaar zijn en serveer ze gelijktijdig met de steak.

Stap 3

Pak een pan met een dikke bodem en zorg dat je steaks al een beetje opgewarmd zijn en dep ze goed droog en kruid met peper en zout. Smelt je boter in de pan en laat de steaks een 2-tal minuten bakken aan elke kant voor een saignant steak. Na het bakken kan je de pan blussen met wat bier en een heerlijke saus maken.

Stap 4

Mits een goede timing breng je dan alles te samen op het bord en smullen maar. Combineer met een Belgisch frietje en een donker bier voor bij een stevige steak.

Meer recepten

Wafels met Tripel

Wafels met Tripel

Aangezien we een recept aan het maken zijn op de vooravond van Valentijn dacht ik aan wafeltjes in een hartvorm. Op die manier kan je een zeer persoonlijke toets geven aan je cadeau.

Lees verder
Blini’s met krab, scampi en dille

Blini’s met krab, scampi en dille

Als we als kind met de familie naar Sluis (Nederland) gingen was het traditie om poffertjes te eten schuin tegenover de kerk. Dit was voor mij het hoogtepunt van de dag. De blini’s zijn in de praktijk de meer hartige versie van een zoet poffertje.

Lees verder
Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Een leuk, simpel en snel klaar te maken aperitiefhapje. We combineren het aperitiefhapje met een Tripel. De dadel versterkt de zoete toetsen in een Tripel en de Tripel zorgt dan weer voor een zachte romigheid van de geitenkaas.

Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This