Pizza quattro formaggi en een Oude Geuze

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Een diepvriespizza kan goed smaken en is natuurlijk snel klaar maar zelf je eigen pizza maken is zeker de moeite waard. Je hebt wat tijd nodig voor het deeg maar voor de rest is alles super snel uit te voeren.

Bier en foodpairing: Een Oude Geuze met zijn zurige, scherpe, verfrissende karakter is perfect om het smaakpallet te zuiveren na elke hap van deze pizza met sterke kazen om telkens van iedere hap te genieten.

Pizza quattro formaggi met een Oude Geuze - bierpairing

Aantal personen:
2

Klaar in:
30 min

Kcal:
2055

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Pizzadeeg:

  • 200 gr bloem 
  • 20 gr verse gist
  • 1 dl lauw water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snuifje zout

Tomatensaus:

  • 5 tomaten
  • 2 eetlepels verse basilicum
  • 1/2 eetlepel oregano
  • zout
  • peper

Selectie kazen:

  • 1 bol mozzarella
  • 50 gr Italiaanse gorgonzola
  • 50 gr Italiaanse Fontina d’Aosta
  • 50 gr Italiaanse Pecorino romano

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met het pizzadeeg. De tijd voor het rijzen van het deeg is niet meegenomen in de duurtijd voor het klaarmaken van het gerecht. Je kan natuurlijk als je wenst alles met de hand beginnen te kneden maar makkelijker is met de keukenrobot.

Neem de ingrediënten voor het deeg en breng alles in de mengkom samen met de opgeloste gist. Laat de robot alles kneden op een lage snelheid tot een egaal soepel deeg. Reken op een 20-tal minuten.  


Stap 2

Haal het geknede deeg uit de keukenrobot en kneed het deeg tot een grote bol en leg in een kom ingewreven met wat olijfolie. Leg er een vochtige keukendoek over en laat alles een 30-tal minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is geworden.


Stap 3

Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je starten met de tomatensaus voor de pizza. Pel de tomaten en ontpit ze. Snijd het tomatenvlees in kleine blokjes en meng dit met fijngesnipperde verse basilicum en de oregano en kruid met peper en zout.


Stap 4

Warm de oven op tot 250 graden. Indien je hoger kan mag dit tot 300 graden. Hoe heter hoe beter.

Neem het gerezen pizzadeeg en snij een bol af (formaat van een tennisbal) en rol uit tot een cirkel van een 25-tal centimeter. Het aantal pizza’s te maken hangt af van de hoeveelheid deeg dat je hebt voorzien. Dit recept is voor 1 pizza.

Strooi regelmatig wat bloem zodat het deeg niet aan het werkvlak kleeft. 


Stap 5

Neem een schep tomatensaus en verdeel dit over het deeg. Blijf zo een goede centimeter van de rand. Strooi de geraspte italiaanse kazen over het deeg of in zeer dunne plakjes en leg dunne schijfjes mozzarella erover en besprenkel met wat olijfolie en schuif de pizza in de oven. Baktijd een 10 à 20 minuten afhankelijk van de temperatuur van de oven.

Haal de pizza uit de oven en alles is klaar om te serveren in combinatie met een Oude Geuze.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link