Zalmtartaar in combinatie met Saisonbier

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Een lang warm weekend in het vooruitzicht dus een verfrissend biertje met een fris gerecht lijkt me ideaal. Een rundstartaar kan lekker smaken op een zonnige dag maar daar wil ik deze keer een twist aangeven en ik kies voor zalm als hoofdingredient.

Bier en foodpairing: We kiezen voor een saisonbier dat zich laat kenmerken door het frisse karakter met zijn fruitige en kruidige smaak en een droge afdronk wat goed combineert met het vettige van de zalm en de roomkaas en de kruidigheid geeft een extra dimensie aan het gerecht.

Aantal personen:
4

Klaar in:
40 min

Kcal:
1518

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 200 gr rauwe zalm
  • 200 gr gerookte zalm
  • 2 sjalotten
  • 5 lenteuitjes
  • 3 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel dille
  • 200 gr roomkaas
  • peper en zout
  • 1 courgette
  • 1/2 citroen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 kerstomaten
  • basilicumblaadjes

TIP: Snij de zalm zo vers als mogelijk in stukjes om verkleuring te voorkomen. Gebruik enkel de roze stukken van de zalm en niet de grijzere gedeelten.

Instructies stap voor stap

Stap 1

Snij reepjes van de courgette met een dunschiller en marineer dit gedurende een half uur in een mengsel van olijfolie, citroensap, 2 teentjes knoflook en wat peper en zout.


Stap 2

Snipper de bieslook en dille zeer fijn. Gebruik 2 eetlepels van de bieslook en 1 eetlepel dille en meng goed met de roomkaas. Verder op smaak brengen met peper en zout. Koel wegzetten.


Stap 3

Snij 200 gram gerookte zalm en 200 gr rauwe zalm in kleine blokjes en meng dit met twee fijngehakte sjalotten en twee eetlepels bieslook. Meng dit alles goed door elkaar en werk af met enkele druppels citroensap en op smaak brengen met wat peper.


Stap 4

Dresseer het bord met een mooi torentje van de zalmtartaar. Maak indien mogelijk gebruik van een serveerring en werk bovenaan af met een laagje van de roomkaasmengeling en werk af met wat fijngesnipperde pijpajuin en bieslook. Leg enkele reepjes van de courgette ernaast met een kerstomaatje en wat basilicumblaadjes en serveer eventueel met wat stokbrood.


Stap 5

Schenk uzelf een Saisonbiertje uit en smakelijk eten.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link