Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Naar aanleiding van een IPA degustatie kreeg ik wel wat honger en zocht ik even naar iets wat heerlijk te combineren is. Het vraagt wat voorbereiding maar achteraf smaakt het nog zo lekker.

Bier en foodpairing: De bitterheid en de hop van een IPA zorgt voor een goed contrast met het zoute en hartige van een burger met een scherp kantje dankzij de pickles. 

Aantal personen:
4

Klaar in:
60 min

Kcal:
3188

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Pickles:

  • 250 gr zilveruitjes
  • 1/2 bloemkool
  • 500 gr kleine opgelegde augurken
  • 3 dl azijn
  • 3 dl bouillon
  • 50 gr bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels currypoeder
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepels mosterd
  • boter
  • zout

Hamburgers:

  • 750 gr  gehakt rundsvlees
  • uien
  • teentjes knoflook
  • eetlepels room
  • 1 eetlepel versgehakte peterselie
  • zout en vergemalen zwarte peper

Extra benodigdheden:

  • 4 dunne sneetjes spek
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 rode ui
  • 1 grote augurk

Instructies stap voor stap

Stap 1

Voorbereiding: Pel de zilveruitjes. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Snipper het cilipepertje fijn (zonder de zaadjes). Snij de opgelegde kleine augurken fijn.


Stap 2

Smelt wat boter en stoof de zilveruitjes en de bloemkool zonder het bruin te laten worden. Voeg er vervolgens een scheutje water aan toe en strooi de bloem over de groenten en roer alles door elkaar.


Stap 3

Vervolgens voeg je er de suiker, currypoeder, kurkuma en de fijne gesnipperde chilipeper eraan toe en meng goed.


Stap 4

Daarna voeg je er de azijn en bouillon aan toe en kruid met wat zout. Laat alles koken tot het mengsel begint te binden en zorg dat de uitjes nog wat beet hebben.


Stap 5

Voeg er van het vuur af de augurkjes er aan toe en doe de pickles vervolgens direct in glazen bokalen en sluit af en laat dit dan 2 weken rusten voor gebruik. 


Stap 6

Meng het rundsgehakt, de knoflook , de ui, room en peterselie in een kom tot alles goed aan elkaar blijft hangen.Kruid af met peper en zout. Verdeel het mengsel in 4 en maak platte schijven van ongeveer 10 cm in diameter en bak vervolgens de burgers tot ze medium-rood zijn en bak ook het spek heerlijk krokant. 


Stap 7

Stel de hamburger samen met een blaadje sla, wat pickles, vervolgens een 3-tal schijfjes rode uit, een 3-tal schijfjes tomaat. Daarboven een doorgesneden reepje spek, de hamburger, wat mayonaise, een 3-tal schijfjes augurk en het deksel van het broodje en smullen maar in combinatie met een hopbittere IPA.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Bier- en Foodpairing

Ik wens meer informatie

Porters en Stouts

Ik wens meer informatie

Belgische bierstijlen

Ik wens meer informatie

Abdijbieren

Ik wens meer informatie

Degustatie biobieren

Ik wens meer informatie

Kaas en Bier degustatie

Ik wens meer

Bier en Chocolade

Ik wens meer informatie

Speciaal en Anders

Ik wens meer informatie

Strips en Bier

Ik wens meer informatie

Bijna verdwenen brouwerijen

Ik wens meer informatie

Scroll naar top