Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Heerlijk op een warme zomeravond of op een winterbarbecue. Ribbetjes smaken altijd en nog zo gezellig om letterlijk duimen en vingers af te likken van die kleverige marinade die blijft hangen. Voorzie alvast voldoende servetten om af en toe de mond mooi te maken om te pairen met het bier.

Bier en foodpairing: We kiezen vandaag voor een complementair bier dat alles nog wat smakelijker maakt. We opteren voor een Quadrupel met uitgesproken chocoladesmaken met de nodige zoetheid om de zoetheid van de ribbetjes te versterken. Gewoon heerlijk op een avond rond de BBQ.

Aantal personen:
4

Klaar in:
140 min

Kcal:
2607

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 lange spareribs
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1  ui
  • 2  knoflookteentjes
  • 1  rood pepertje
  • 12 tomaten
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 koffielepels mosterd
  • 2 eetlepels donkere bruine suiker
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel verse rozemarijn
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • pakje kruidenboter

TIP: Om de inspanning wat te spreiden kan je de marinade al de dag voordien maken.

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met de voorbereidingen voor de marinade. Snipper de ui fijn, pers de 2 knoflookteentjes fijn of snij de teentjes zeer fijn, snij de rode peper samen met de zaadjes fijn en snij 4 tomaten in grote stukken.


Stap 2

Verwarm de olijfolie in een pan en bak daarin de ui, knoflook en de rode peper gedurende een 3-tal minuten. Voeg vervolgens de tomaten, ketchup, mosterd, suiker, azijn, sojasaus en rozemarijn toe en laat dit langzaam in een afgedekte pan sudderen gedurende een 30-tal minuten tot het een dikke massa is geworden. Breng op het einde op smaak met peper en zout en laat het geheel afkoelen.


Stap 3

Leg de ribben in een grote kom en smeer de ribben goed in met de marinade. Plaatst dit vervolgens minstens 60 minuten in de koelkast om te marineren. Langer mag ook dus je kan dit gerust vroeger op de dag doen.


Stap 4

Haal de ribben uit de koelkast en leg ze op de BBQ om ongeveer 40 minuten te grillen. Gebruik de marinade die is achtergebleven in de kom om af en toe de ribben nog eens wat in te smeren als je ze draait. Op het einde kan je dan de 8 voorziene tomaten nog op de BBQ leggen. Snij die halfmidden door en vul die met wat kruidenboter. Heerlijk om erbij te serveren en we combineren dit met een smakelijke Quadrupel met chocoladetoetsen om het geheel af te ronden. Smakelijk!


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Scroll naar top