Achtergrond bij het gerecht
Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier
Vaak combineert men vis met een blond bier. Vandaag gaan we eens de andere kant op van het smaakpallet.
Bier en foodpairing: We kiezen voor een sterk donker bier waarbij de gebrande toetsen in het bier samen gaan met de geroosterde smaak van zeebrasem. Zorg er wel voor dat je bier de vis niet gaat overheersen qua smaak.
Aantal personen:
4
Klaar in:
45 min
Kcal:
1951
Goed voor:
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Visbereiding:
- 2 zeebrasems met vel
- 2 takjes tijm
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Knolselderpuree:
- 400 gr knolselder
- 400 gr bloemige aardappelen
- 3 dl melk
- 20 gr boter
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Instructies stap voor stap
Stap 1
Snij de aardappelen en knolselder in even grote stukken om te koken. Snij eerst de aardappelen en dan pas de knolselder om verkleuring van de knolselder te vermijden. Laat dit een 20 tal minuten koken in een verhouding van 1/2 water en 1/2 melk.
Stap 2
Spoel de zeebrasem even onder water en dep daarna droog. Snij vervolgens met een mes aan beide zijden enkele keren in het vel. Wrijf de zeebrasem in met wat olie en kruid met peper en zout en stop een takje tijm in de buikholte voor extra smaak.
Stap 3
Rooster de zeebrasem op een grill gedurende een goede 5 minuten aan elke zijde.
Stap 4
Giet na een 20-tal minuten de aardappelen en knolselder af en schud om te drogen. Maak vervolgens de puree door de aardappelen en knolselder door het passe-vite te draaien of stamp fijn met een aardappelstamper. Roer er vervolgens 10 dl warme melk en boter door en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Stap 5
Serveer de aardappelpuree en zeebrasem en combineer met een heerlijk donker bier met gebrande toetsen. Smakelijk!