Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Pizzadeeg bestaat net zoals bier uit graan en gist. Een goede combinatie dus. Je kan zelfs als je wilt je deeg maken met lauw bier ipv water. Zeker eens proberen.

Bier en foodpairing: Vandaag kiezen we voor een licht pikante pizza dat perfect past bij een bitter hoppig bier. De hoppigheid past perfect bij de pittigheid van de pizza.

Aantal personen:
4

Klaar in:
50 min

Kcal:
3834

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Tomatensaus:

  • 5 tomaten 
  • 2 uien
  • teentjes knoflook
  • 1 rood pepertje
  • eetlepels verse basilicum
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Pizzadeeg:

  • 500 gr bloem 
  • 20 gr verse gist
  • 2,5 dl lauw water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snuifje zout

Pizzagarnituur:

  • 200 gr chorizo 
  • bollen mozzarella

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met het pizzadeeg. De tijd voor het rijzen van het deeg is niet meegenomen in de duurtijd voor het klaarmaken van het gerecht. Je kan natuurlijk als je wenst alles met de hand beginnen te kneden maar makkelijker is met de keukenrobot.

Neem de ingrediënten voor het deeg en breng alles in de mengkom samen met de opgeloste gist. Laat de robot alles kneden op een lage snelheid tot een egaal soepel deeg. Reken op een 20-tal minuten.  


Stap 2

Haal het geknede deeg uit de keukenrobot en kneed het deeg tot een grote bol en leg in een kom ingewreven met wat olijfolie. Leg er een vochtige keukendoek over en laat alles een 30-tal minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is geworden.


Stap 3

Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je starten met de tomatensaus voor de pizza. Pel de tomaten en ontpit ze. Snijd het tomatenvlees in blokjes. Snipper vervolgens de 2 uien en het rode pepertje fijn. Als je het extra pikant wenst laat je de zaadjes in het pepertje zitten zodat je die kan mengen in het sausmengsel. Hak ook de basilicum fijn.

Stoof de ui in wat olijfolie en voeg de geplette look, tomaten, het pepertje en de kruiden toe en laat dit een 15-tal minuten stoven op een zacht vuurtje. Breng tot slot op smaak met peper en zout en laat afkoelen.


Stap 4

Warm de oven op tot 250 graden. Indien je hoger kan mag dit tot 300 graden. Hoe heter hoe beter.

Neem het gerezen pizzadeeg en snij een bol af (formaat van een tennisbal) en rol uit tot een cirkel van een 30-tal centimeter.

Strooi regelmatig wat bloem zodat het deeg niet aan het werkvlak kleeft. 


Stap 5

Neem een schep afgekoelde tomatensaus en verdeel dit over het deeg. Leg  in dunne schijfjes gesneden chorizo op de saus samen met schijfjes mozzarella en schuif de pizza in de oven. Baktijd een 10 à 20 minuten afhankelijk van de temperatuur van de oven.

Sprenkel nadien nog wat olijfolie over de pizza en serveer met een lekker hoppig biertje met een bittere toets. Ideaal op een zomeravond.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Bier- en Foodpairing

Ik wens meer informatie

Porters en Stouts

Ik wens meer informatie

Belgische bierstijlen

Ik wens meer informatie

Abdijbieren

Ik wens meer informatie

Degustatie biobieren

Ik wens meer informatie

Kaas en Bier degustatie

Ik wens meer

Bier en Chocolade

Ik wens meer informatie

Speciaal en Anders

Ik wens meer informatie

Strips en Bier

Ik wens meer informatie

Bijna verdwenen brouwerijen

Ik wens meer informatie

Scroll naar top