Lasagne

met een blond ongefilterd bier

Aantal personen

4

Klaar in:

90 min

kcal:

3494

Goed voor:

Hoofdgerecht

Introductie

Achtergrond bij het gerecht

 Door: Peter Vandecaveye, biersommelier

Dit is een leuk gerecht om samen met gans de familie te maken. Verschilende taken kan je verdelen onder elkaar en het is gezellig om eens samen te koken.

Beerpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma’s en een lekkere droge afdronk..

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 250 gr rundergehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 2 wortelen
  • 200 gr verse rijpe tomaten
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 takje verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 8 blaadjes verse basilicum
  • 1 koffielepel provençiaalse kruiden
  • 1 deciliter rode wijn
  • Olijfolie

Overige benodigdheden:

  • 20 lasagnevellen (afhankelijk van formaat ovenschotel)
  • 250 gr mozzarella
  • 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
  • Zout
  • Peper

.

Instructies stap voor stap

Stap 1

Als voorbereiding snij je de uien in fijne stukjes. Neem de 4 teentje knoflook en pers die fijn. Snij de wortelen en courgette in fijne blokjes. De tomaten ontpellen en in iets grotere stukken snijden.

Stap 2

Na het voorbereidende werk bak je het gehakt aan in een grote kookpot met olijfolie. Vervolgens voeg je de uien en look toe en laat je dit even meestoven gedurende een 4 tal minuten.

Stap 3

Daarna voeg je de wortelen, courgette en tomaten eraan toe en laat alles verder stoven samen met de verse oregano, tijm, basillicum die je allemaal fijngesnipperd toevoegd. Strooi er ook de provençiaalse kruiden en tomatenpuree eraan toe samen met de gerookte spekblokjes en goed roeren om alles goed te mengen en kruiden met peper en zout. Vervolgens voeg je de rode wijn eraan toe en laat de wijn even uitkoken.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 190 graden en intussen stellen we de lasagne samen. Neem de ovenschotel en leg een dun laagje saus op de bodem van de schotel en daarom leg je dan een eerste laag van de lasagnevellen. Schep er vervolgens een eerste laag saus over en vervolgens terug de nodige lasagnevellen en zo werk je naar boven toe. De bovenste laag dient een laag met saus te worden en daar leg je dan de mozzarella in fijn gesneden plakjes op en overstrooi je het geheel met de Parmezaanse kaas.

Stap 5

Bak de lasagne gedurende een 40-tal minuten in de oven tot die mooi goudbruin kleurt en smakelijk in combinatie met een ongefilterd blond bier met hoppige toetsen.

Meer recepten

Kalfsbiefstuk en asperges

Kalfsbiefstuk en asperges

We kijken uit naar de lente en op de een of andere manier link ik dit aan pure, zuivere smaken. Daarom kies ik vandaag voor kalfsbiefstuk in combinatie met groene asperges en enkele kerstomaten in combinatie met een Vlaams roodbruin bier.

Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This