Lasagne

met een blond ongefilterd bier

Aantal personen

4

Klaar in:

90 min

kcal:

3494

Goed voor:

Hoofdgerecht

Introductie

Achtergrond bij het gerecht

 Door: Peter Vandecaveye, biersommelier

Dit is een leuk gerecht om samen met gans de familie te maken. Verschilende taken kan je verdelen onder elkaar en het is gezellig om eens samen te koken.

Beerpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma’s en een lekkere droge afdronk..

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 250 gr rundergehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 2 wortelen
  • 200 gr verse rijpe tomaten
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 takje verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 8 blaadjes verse basilicum
  • 1 koffielepel provençiaalse kruiden
  • 1 deciliter rode wijn
  • Olijfolie

Overige benodigdheden:

  • 20 lasagnevellen (afhankelijk van formaat ovenschotel)
  • 250 gr mozzarella
  • 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
  • Zout
  • Peper

.

Instructies stap voor stap

Stap 1

Als voorbereiding snij je de uien in fijne stukjes. Neem de 4 teentje knoflook en pers die fijn. Snij de wortelen en courgette in fijne blokjes. De tomaten ontpellen en in iets grotere stukken snijden.

Stap 2

Na het voorbereidende werk bak je het gehakt aan in een grote kookpot met olijfolie. Vervolgens voeg je de uien en look toe en laat je dit even meestoven gedurende een 4 tal minuten.

Stap 3

Daarna voeg je de wortelen, courgette en tomaten eraan toe en laat alles verder stoven samen met de verse oregano, tijm, basillicum die je allemaal fijngesnipperd toevoegd. Strooi er ook de provençiaalse kruiden en tomatenpuree eraan toe samen met de gerookte spekblokjes en goed roeren om alles goed te mengen en kruiden met peper en zout. Vervolgens voeg je de rode wijn eraan toe en laat de wijn even uitkoken.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 190 graden en intussen stellen we de lasagne samen. Neem de ovenschotel en leg een dun laagje saus op de bodem van de schotel en daarom leg je dan een eerste laag van de lasagnevellen. Schep er vervolgens een eerste laag saus over en vervolgens terug de nodige lasagnevellen en zo werk je naar boven toe. De bovenste laag dient een laag met saus te worden en daar leg je dan de mozzarella in fijn gesneden plakjes op en overstrooi je het geheel met de Parmezaanse kaas.

Stap 5

Bak de lasagne gedurende een 40-tal minuten in de oven tot die mooi goudbruin kleurt en smakelijk in combinatie met een ongefilterd blond bier met hoppige toetsen.

Meer recepten

Wafels met Tripel

Wafels met Tripel

Aangezien we een recept aan het maken zijn op de vooravond van Valentijn dacht ik aan wafeltjes in een hartvorm. Op die manier kan je een zeer persoonlijke toets geven aan je cadeau.

Lees verder
Blini’s met krab, scampi en dille

Blini’s met krab, scampi en dille

Als we als kind met de familie naar Sluis (Nederland) gingen was het traditie om poffertjes te eten schuin tegenover de kerk. Dit was voor mij het hoogtepunt van de dag. De blini’s zijn in de praktijk de meer hartige versie van een zoet poffertje.

Lees verder
Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Een leuk, simpel en snel klaar te maken aperitiefhapje. We combineren het aperitiefhapje met een Tripel. De dadel versterkt de zoete toetsen in een Tripel en de Tripel zorgt dan weer voor een zachte romigheid van de geitenkaas.

Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This