Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Dit is een leuk gerecht om samen met gans de familie te maken. Verschilende taken kan je verdelen onder elkaar en het is gezellig om eens samen te koken.

Bier en foodpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma’s en een lekkere droge afdronk.

Aantal personen:
4

Klaar in:
90 min

Kcal:
3494

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 250 gr rundergehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 2 wortelen
  • 200 gr verse rijpe tomaten
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 takje verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 8 blaadjes verse basilicum
  • 1 koffielepel provençiaalse kruiden
  • 1 deciliter rode wijn
  • Olijfolie

Overige benodigdheden:

  • 20 lasagnevellen (afhankelijk van formaat ovenschotel)
  • 250 gr mozzarella
  • 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
  • Zout
  • Peper

Instructies stap voor stap

Stap 1

Als voorbereiding snij je de uien in fijne stukjes. Neem de 4 teentje knoflook en pers die fijn. Snij de wortelen en courgette in fijne blokjes. De tomaten ontpellen en in iets grotere stukken snijden.


Stap 2

Na het voorbereidende werk bak je het gehakt aan in een grote kookpot met olijfolie. Vervolgens voeg je de uien en look toe en laat je dit even meestoven gedurende een 4 tal minuten.


Stap 3

Daarna voeg je de wortelen, courgette en tomaten eraan toe en laat alles verder stoven samen met de verse oregano, tijm, basillicum die je allemaal fijngesnipperd toevoegd. Strooi er ook de provençiaalse kruiden en tomatenpuree eraan toe samen met de gerookte spekblokjes en goed roeren om alles goed te mengen en kruiden met peper en zout. Vervolgens voeg je de rode wijn eraan toe en laat de wijn even uitkoken.


Stap 4

Verwarm de oven voor op 190 graden en intussen stellen we de lasagne samen. Neem de ovenschotel en leg een dun laagje saus op de bodem van de schotel en daarom leg je dan een eerste laag van de lasagnevellen. Schep er vervolgens een eerste laag saus over en vervolgens terug de nodige lasagnevellen en zo werk je naar boven toe. De bovenste laag dient een laag met saus te worden en daar leg je dan de mozzarella in fijn gesneden plakjes op en overstrooi je het geheel met de Parmezaanse kaas.


Stap 5

Bak de lasagne gedurende een 40-tal minuten in de oven tot die mooi goudbruin kleurt en smakelijk in combinatie met een ongefilterd blond bier met hoppige toetsen.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Bier- en Foodpairing

Ik wens meer informatie

Porters en Stouts

Ik wens meer informatie

Belgische bierstijlen

Ik wens meer informatie

Abdijbieren

Ik wens meer informatie

Degustatie biobieren

Ik wens meer informatie

Kaas en Bier degustatie

Ik wens meer

Bier en Chocolade

Ik wens meer informatie

Speciaal en Anders

Ik wens meer informatie

Strips en Bier

Ik wens meer informatie

Bijna verdwenen brouwerijen

Ik wens meer informatie

Scroll naar top