Achtergrond bij het gerecht
Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier
De teriyaki kooktechniek uit Japan is een heerlijke combinatie van marineren en om zowel vlees als vis daarna te grillen. Persoonlijk doet me dit wat wegmijmeren en geeft me dit een vakantiegevoel met een Oosters tintje.
Bier en foodpairing: De zoetzoutige smaak van de tare (=saus) past goed samen bij het moutige, ietwat zoete en bittere van een blonde tripel.
Aantal personen:
4
Klaar in:
50 min
Kcal:
1868
Goed voor:
Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 4 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels rijstwijn
- 4 eetlepels sake
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 5 lenteuitjes
Instructies stap voor stap
Stap 1
Neem de sojasaus, rijstwijn en sake en doe dit allemaal in een kom. Strooi er vervolgens de suiker bij en meng goed.
Stap 2
Leg de zalmfilets in de tare (=saus) en overgiet ook de bovenkant van de zalmfilets met de saus. Laat het geheel een 30 minuten marineren in de koelkast. Draai de zalmfilets na 15 minuten even in de kom.
Stap 3
Leg de grill van de oven aan. Leg de zalmfilets op een bakplaat en laat elke zijde een 3 à 4 minuten bakken.
Stap 4
Terwijl de vis aan het bakken is snipper het groen van de lenteui fijn en meng je dit met de sesamzaadjes.
Stap 5
Haal de gegrilde zalm uit de oven, besprekel met nog was van de marinade en strooi er de mengeling van lenteui en sesamzaadjes over. Giet vervolgens een lekkere moutige tripel uit en laat het smaken.