Achtergrond bij het gerecht
Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier
Deze keer keer ik terug naar mijn kindertijd waarbij de mama een heerlijke rundscarpaccio maakte voor tijdens de feestdagen. Het gerecht is klassiek maar dit doet niets af aan de puurheid van het gerecht en toch simpel en door iedereen éénvoudig te bereiden. Ideaal voor de komende feestdagen.
Bier en foodpairing: We kiezen voor een bier met weinig bitterheid en mooie fruitige smaken zoals een Special Belge wat mooi samengaat met een heerlijke rundscarpaccio.
Aantal personen:
4
Klaar in:
25 min
Kcal:
2836
Goed voor:
Voorgerecht
Ingrediënten
Voor de carpaccio:
- 400 gr ossenhaas
- 50 gr parmezaanschilfers
- 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels pijnboompitten
- Rucola
- grof zout
Voor de groene pesto:
- bosje basilicum
- 50 gr pijnboompitten
- 2 knoflookteentjes
- 50 gr parmezaanse kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
- citroensap
TIP: De pesto kan je in een potje kopen als je tijd wil winnen.
Instructies stap voor stap
Stap 1
Je begint met het rundvlees in folie te wikkelen en minstens een uurtje in de diepvries te leggen. Dit zorgt ervoor dat je dan gemakkelijker dunne plakjes kan snijden van het rundsvlees.
Stap 2
Vervolgens maken we onze groene pesto. We roosteren even de pijnboompitten om meer smaak te verkrijgen en vervolgens mixen we de basilicum, knoflook, de parmezaanse kaas en de geroosterde pijnboompitten in de keukenrobot en voegen er gelijdelijk aan de olijfolie aan toe en pureren dit tot een smeuïg mengsel. Breng vervolgens op smaak met de peper, zout en het citroensap.
Stap 3
We snijden de ossenhaas in fijne plakjes en dresseren dit op onze borden. Vervolgens verspreiden we wat van de groene pesto over het vlees en strooien er wat pijnboompitten over. Vervolgens de parmezaanschilfers en we werken in het midden af met wat rucola. Om af te werken kan je er nog wat olijfolie oversprenkelen en je voorgerecht is klaar om te te combineren met een Special Belge om te starten.