Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

November zorgt voor donkere tijden, de avond valt vroeger en we dienen thuis te zorgen voor wat gezelligheid. Daarom koos ik vandaag voor een dessert om de maaltijd lekker af te sluiten en je kan dit als je wilt op voorhand allemaal klaarmaken.

Bier en foodpairing: We kiezen voor een heerlijke Quadrupel om te verwerken in de pannenkoeken en je kan die natuurlijk er dan ook nog eens bij drinken, zowel tijdens de bereiding als daarna met iedereen aan tafel. Tweemaal genieten dus.

Sweet pancakes met quadrupel bier

Aantal personen:
4

Klaar in:
40 min

Kcal:
2677

Goed voor:
Dessert

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl quadrupel
  • 6 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • boter
  • 125 ml room
  • 100 gr donkere chocolade
  • bosbessen

Instructies stap voor stap

Stap 1

Om een luchtig pannenkoeken beslag te maken hebben we 3 tips: ten eerste het gebruik van wat bakpoeder, ten tweede het gebruik van bier in plaats van melk wat zorgt voor de nodige carbonisatie en ten derde vragen we je om het eiwit en eigeel te scheiden en vervolgens dien je het eiwit apart stijf te kloppen.


Stap 2

Het eigeel mix je met de bloem, bakpoeder, vanillesuiker, de melk en het bier tot een stevige massa en dan schep je het opgeklopt eiwit erdoorheen. Laat het beslag goed afgedekt 3 uur staan in de koelkast.


Stap 3

Voor deze pannenkoeken gebruik ik een klein pannetje en een ijsschep om telkens dezelfde hoeveelheid deeg in de pan te doen. 1à 2 minuten per kant. Je kan beter de pancakes wat langer op lager vuur laten staan dan ze snel proberen te bakken. 


Stap 4

Voor de topping begin je met het versnijden van je chocolade in kleine stukjes.


Stap 5

Vervolgens breng je de room aan de kook. Haal de kom van het vuur en voeg je de chocolade eraan toe, een klein beetje boter en roer goed alles om tot de chocolade volledig gesmolten is.


Stap 6

Alles is klaar om te genieten. Leg de sweet pancakes op een stapeltje, giet er de warme chocoladesaus over en werk af met wat bosbessen. Laat het smaken in combinatie met een uitgeschonken Quadrupel om van te proeven.

Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Scroll naar top