Achtergrond bij het gerecht
Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier
Op een regenachtige dag toch wat kleur in de keuken brengen dankzij versgemaakte tomatensaus en sappige kruidige gehaktballetjes.
Bier en foodpairing: Hou het simpel en serveer dit met een lekkere pint met wat hoppigheid. Lekker éénvoudig en toch heerlijk.
Aantal personen:
4
Klaar in:
85 min
Kcal:
1845
Goed voor:
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Gehaktballetjes (20 stuks)
- 500 gr varkensgehakt
- 1 ui
- 2 koffielepels komijn
- 1/2 koffielepel cayennepeper
- 4 eetlepels verse koriander
- 1 ei
- zout en peper
- boter
Tomatensaus
- 1 kg verse tomaten
- 2 stengels groene selder
- 3 teentjes knoflook
- 2 uien
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1/2 rode chilipeper
- 2 eetlepels oregano
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes dragon
- zout en peper
Instructies stap voor stap
Stap 1
Start met de tomatensaus. Snipper de ui, knoflook en selder fijn. Stoof vervolgens de ui in een beetje olijfolie. Voeg na 2 minuten de gesnipperde look toe en vervolgens de selder en roer alles door elkaar en voeg tot slot de gesnipperde rode chilipeper toe. Laat alles een 5-tal minuten sudderen.
Stap 2
Voeg vervolgens de tomatenpuree en de verse gepelde en ontpitte tomaten in fijne stukken gesneden eraan toe. Roer alles goed om en voeg er een bouquet garni aan toe gemaakt van de verse tijm, rozemarijn en dragon. Gebruik eventueel wat bouillon mocht je te weinig vocht hebben en laat alles een half uurtje sudderen. Breng op smaak met zout, peper en oregano. Niet vergeten om op het einde het bouquet garni te verwijderen.
Stap 3
Tijdens het sudderen van de saus kan je beginnen aan de gehaktballetjes. Doe het varkensgehakt, de fijngesnipperde ui, de komijn, cayennepeper, koriander, zout, peper en een ei in een keukenrobot en laat dit draaien tot dit goed is gemengd.
Stap 4
Maak je handen wat nat om 20 balletjes te draaien en smelt vervolgens wat boter in een pan en laat ze enkele minuten bakken tot ze mooi karameliseren aan de buitenzijde. Voeg de gehaktballetjes vervolgens toe aan de saus dat klaar is en laat alles nog een 10-tal minuten sudderen voor het serveren en laat het vervolgens smaken met een heerlijke pintje.