Donuts met Tripel of Imperial Stout

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Op 4 juni is het Dag van de Donut in de Verenigde Staten. Dit inspireerde me om even na te denken over combinaties tussen bierstijlen en donuts. En eigenlijk was dit niet zo moeilijk. Een donut kan je eigenlijk vergelijken met een lekkere oliebol van bij ons.

Bier en foodpairing: Gezien de vele topping mogelijkheden enerzijds en de opties om donuts op te vullen anderzijds heb je heel wat smaakcombinaties die goed samengaan met verschillende bierstijlen. We kiezen zelf enerzijds voor een natural donut om te combineren met een tripel en een gevulde donut met een coating van chocolade om te combineren met een Imperial Stout.

Donuts met Tripel en Imperial Stout - bierpairing

Aantal personen:
4 tot 5

Klaar in:
200 min

Kcal:
1886

Goed voor:
Dessert

Ingrediënten

  • gr gist
  • 1 dl lauwe melk
  • 30 gr kristalsuiker
  • 25 gr ongezouten roomboter
  • 380 gr bloem
  • 1 ei
  • 1/2 koffielepel zout
  • plantaardige olie om te frituren

Hoeveelheid: de ingrediënten zorgen ervoor dat je een 10-tal donuts zal kunnen maken

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met ons deegmengsel door de bloem te zeven in een grote kom. Vervolgens voegen we er de kristalsuiker, zout en gist aan toe. Dit mengen we samen met de melk, ei en boter. Goed kneden met de hand of de keukenrobot tot dit een soepel deeg is geworden. Vervolgens leggen we een doek over onze kom en laten we het deeg ongeveer 2 uur rijzen.


Stap 2

We nemen wat bloem en strooien dit op een groot vlak oppervlakte. Vervolgens nemen we het deeg dat is gerezen en rollen dit met een deegrol uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.


Stap 3

We snijden cirkels in het deeg met een dresseerring van een 8-tal centimeter en maken in het midden ook een gaatje van ongeveer 1 centimeter. We leggen de donuts vervolgens op enkele grote platte borden of op een bakplaat met wat bakpapier op en dekken dit terug af met een doek en laten dit dan nog eens een half uur tot een uur rijzen tot ze dubbel zo groot zijn.


Stap 4

Verwarm je frituurpot tot 180 graden celsius en bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Dit duurt ongeveer 2 minuten.  Leg de gebakken donuts vervolgens op wat keukenpapier om uit te lekken en zodat ze kunnen afkoelen.


Stap 5

Je kan je donuts op allerlei manieren afwerken. Voor onze bierpairing stellen we voor om enkele donuts te glazuren. De simpele glazuur kan je maken door wat boter op te warmen, er vanille extract en poedersuiker aan toe te voegen. Voeg een heel klein beetje heet water toe om tot een goede glazuur te komen waar je de donuts kan mee inwrijven. Daarna kan je dit heerlijk combineren met een lekkere Tripel.

Voor de combinatie met een Imperial Stout kan je kiezen voor een met chocolade gevulde donut wat smakelijk zal pairen.

Er zijn zeker nog 10-tallen combinaties mogelijk om bier en donuts te combineren dus veel succes ermee en laat het smaken.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap