Pizza met gerookte zalm en een tripel

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Op woensdag 9 februari 2022 is het ‘National Pizza Day’ in de VS. Dit gaf me de inspiratie om nog eens iets te doen rond pizza en bier. Je kan al enkele pizza’s terugvinden op de website maar er waren er nog geen met vis.

Bier en foodpairing: Deze pizza met gerookte zalm past samen met een tripel. Het gerookte en vettige van de vis zorgt voor een mooie balans tussen het gerecht en het bier.

Pizza gerookte zalm en tripel - bierpairing

Aantal personen:
1

Klaar in:
30 min

Kcal:
1605

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 10 gr verse gist
  • 1,25 dl lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snuifje zout
  • 3-tal tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel verse basilicum
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 1 rood pepertje
  • zout
  • peper
  • 25 gr rucola
  • 4 kerstomaatjes
  • 250 gr gerookte zalm
  • 35 gr rode kaviaar (afkomstig van wilde zalm)

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met het pizzadeeg. De tijd voor het rijzen van het deeg is niet meegenomen in de duurtijd voor het klaarmaken van het gerecht. Je kan natuurlijk als je wenst alles met de hand beginnen te kneden maar makkelijker is met de keukenrobot.

Neem de ingrediënten voor het deeg en breng alles in de mengkom samen met de opgeloste gist. Laat de robot alles kneden op een lage snelheid tot een egaal soepel deeg. Reken op een 20-tal minuten.  


Stap 2

Haal het geknede deeg uit de keukenrobot en kneed het deeg tot een grote bol en leg in een kom ingewreven met wat olijfolie. Leg er een vochtige keukendoek over en laat alles een 30-tal minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is geworden.


Stap 3

Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je starten met de tomatensaus voor de pizza. Pel de tomaten en ontpit ze. Snijd het tomatenvlees in kleine blokjes en meng dit met fijngesnipperde ui, knoflook, verse basilicum en de oregano en kruid met peper en zout en de fijngesnipperde rode peper.


Stap 4

Warm de oven op tot 250 graden. Indien je hoger kan mag dit tot 300 graden. Hoe heter hoe beter.

Neem het gerezen pizzadeeg en snij een bol af (formaat van een tennisbal) en rol uit tot een cirkel van een 25-tal centimeter. Je kan een aantal pizza’s maken van de hoeveelheid deeg dat we hebben voorzien.

Strooi regelmatig wat bloem zodat het deeg niet aan het werkvlak kleeft. 


Stap 5

Neem een schep tomatensaus en verdeel dit over het deeg. Blijf zo een goede centimeter van de rand. Besprenkel met wat olijfolie en schuif de pizza in de oven. Baktijd een 10 à 20 minuten afhankelijk van de temperatuur van de oven.

Haal de pizza uit de oven en beleg met de fijn gesneden gerookte zalm, verdeel de kerstomaatjes in partjes, verdeel de rode kaviaar in toefjes over de pizza en werk af met wat rucola.

Schenk uzelf een blonde Tripel uit en smakelijk. Geniet ervan!


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link